Arbetsintervju med en Millennial – så gör du

Inför en rekrytering där man som arbetsgivare letar efter unga och drivna människor kan det vara bra att ha några knep med sig på vägen. Millennials kallas dom som är födda från början av 80-talet till mitten på 90-talet och dom är även kända under titeln generation Y. Detta för att dom är den första generationen som mer eller mindre vuxit upp med mobiltelefoner, datorer och internet och av någon anledning är det en grupp som gör både arbetsgivare och rekryterare osäkra än idag.

En stor agenda
För den som jobbar med rekrytering och har mött flera Millennials på vägen vet att många av dessa har en stor agenda. Världsvana snorungar tycker vissa och för andra är det helt okej att var och varannan tidigt nämner att det är viktigt att göra skillnad. Det gäller inte bara för arbetsplatsen utan många menar på att man måste göra skillnad för världen. Man vill jobba i ett sammanhang där man bidrar till något större än att bara få lön för mödan, så driver man ett företag som sysslar med välgörenhet eller deltar i olika typer av program kan det mycket väl vara någon som fångar den här generationen på kroken.

Många letar efter utveckling och karriärmöjligheter

För generationerna innan Millennials har fokus legat på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det handlar om Baby boomers och Generation X, där aktieportföljen var en sann statussymbol. För den här nya generationen är det mer viktigt att man får möjlighet att utvecklas både som person och inom arbetslivet för att själv bygga upp sin karriär. Det är alltså viktigt att lyfta fram vilka möjligheter som finns att växa på arbetsplatsen, att företagets rekrytering syftar till ett långvarigt samarbete där man själv kan påverka hur långt man klättrar i karriärstegen.

Viktigt med flexibilitet

En generation som vuxit upp med att både vara ständigt uppkopplade och tillgängliga lägger stor vikt vid ett flexibelt arbete. Många föredrar om det finns möjligheter att arbeta i hemmet eller på andra platser utanför kontoret och är det något som tillåts av företaget bör man absolut lyfta fram det som en positiv sak under intervjun.

Anpassa intervjutekniken

För att jobba med rekrytering och dessutom göra det bra är det viktigt att man har förmågan att anpassa sin intervjuteknik för varje enskild individ. För Millennials kan det vara bra att ställa frågor som rör både nutid och framtid, samt relevanta frågor om arbetsplatsen och företaget. Den kommande generationen kallas för Generation Z och det kan vara bra att vara väl förberedd när det är dags att intervjua dom som ända sedans barnsben kunnat hantera både smartphones och surfplattor.

För en rekrytering som syftar till att anställa Millennials, den digitala generationen eller vad man nu väljer att kalla den kan skilja sig på många vis mot för hur det såg ut för 10–15 år sedan. Samhället har blivit modernt och många av dom unga människorna tycker att traditionella frågor som ställs i samband med arbetsintervjuer är helt irrelevanta. Det gäller alltså att anpassa intervjutekniken till den man intervjuar, och dessutom trycka på alla viktiga punkter som generationen efterfrågar.