Att jobba som målare 

Om man tycker om färg och är lite händig kan målare vara ett passande yrke. Det gäller också att man är noggrann och fysiskt kapabel att måla i olika ställningar. Men hur hittar man kunder och krävs det utbildning för att kalla sig för målare? 

Att arbeta som egenföretagare 

Många målare väljer att arbeta som egenföretagare, som https://målarenstockholm.nu. Då kan man själv i stor mån välja vilka arbeten man tar på sig och står bostaden tom kan man också justera sina arbetstider själv. Man kan också ta semester när det behövs, eller vara ledig om situationen kräver det. Man har ingen chef som ser en över axeln utan man är betydligt mer självständig. Men att arbeta som egenföretagare kräver också att man tar en hel del eget ansvar. Det krävs att man hittar sina egna kunder, och man måste  behålla dem för att fortsätta ha inkomst. 

Bli anställd av målerifirma 

Många målare som precis gått sin utbildning blir direkt anställda av målerifirmor. Det råder brist på duktiga målare och därför är de eftertraktade på marknaden. När man anställs av en målerifirma skickas man ut på olika uppdrag och arbetsdagen brukar vara varierad. Man kan dock inte styra över sina arbetstider, man kan inte bestämma vilka arbeten man vill göra och det går inte att vara ledig när man själv vill. Fördelen är dock att man har en inkomst. Man behöver inte ta ansvar för kontorsarbete, skatt och annat utan det sköter en chef. Man arbetar sina avtalade arbetstider och sedan går man hem och är ledig.  

Krävs det utbildning? 

Målare är ingen skyddad titel och vem som helst kan kalla sig för det. Man kan dock snabbt se skillnad på om en målare kan sitt arbete eller inte. Målaren ska ha ett sinne för färg, och denne sak vara noggrann i sitt arbete. Om en person utger sig för att vara målare kommer denne inte att hinna göra särskilt många jobb innan sanningen visar sig. 

Om man vill gå en utbildning inom målning är det fullt möjligt. Det finns gymnasieskolor som erbjuder yrkesutbildningar men även folkhögskolor och andra vuxenutbildningar. Under utbildningen lär man sig olika tekniker, man övar på att måla och man lär sig se vilka färger som passar. 

Vilka arbetsuppgifter har en målare? 

En målare har olika arbetsuppgifter men den huvudsakliga sådana är att måla. Måleriet kan ske inomhus eller utomhus. Man kan måla större eller mindre partier. Vissa målare tar sig också an mer dekorativa målningar som mönster och olika figurer. Det är också många målare som har lärt sig tapetsera. Just att sätta upp tapet är inte helt enkelt och därför anlitar många experthjälp. Som målare är det bra att vara allsidig, speciellt om man vill kunna ta sig an större projekt som helrenoveringar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *