I vilken ordning man ska renovera hus? 

Att renovera ett hus är ett stort åtagande som kräver god planering och framförhållning. Det gäller att alltid planera för det oväntade och räkna med att problem dyker upp längs vägen. Det många inte är medvetna om är att en husrenovering bör genomföras i en viss ordning. Genom att följa denna ordning kan du upptäcka eventuella problem i god tid och åtgärda dessa innan du går vidare och fortsätter med nästa moment med https://takläggarengöteborg.se. 

 

 1. Renovera taket

Först och främst är det taket som bör undersökas. Tak har i många fall väldigt lång hållbarhet, men ofta kan skador uppkomma som behöver hanteras. Reparera eventuella skador och se över skicket på dina hängrännor och stuprör. Det är inte alltid som ett fullkomligt takbyte är behövligt men om det är nödvändigt måste det utföras innan någon övrig renovering påbörjas. 

 

 1. Kontrollera dräneringen

Nästa sak att se över är att dräneringen fungerar som den ska. Säkerställ att huset inte har någon hög fuktnivå, då det kan vara ett tecken på att dräneringen inte gör sitt jobb. Låt en professionell besiktningsman undersöka din eventuella krypgrund och utföra en fuktmätning. Om det handlar om ett nybygge finns det ofta en så kallad spolbrunn som kan behöva rensas för att säkerställa att dräneringsrören har ett flöde. 

 

 1. Se över isoleringen

Kontrollera att väggarna och grunden är välisolerade. Om dina fönster är gamla och slitna kan du i detta skede byta ut dessa för att sätta in moderna fönster av hög kvalité. Detta kan generera mer värme till huset och spara in på uppvärmningskostnader. 

 

 1. Börja renovera invändigt i våtrum

När tak, dränering och isolering är kontrollerat och fixat kan du sätta igång med den invända renoveringen av huset. Det rekommenderas att börja renovera i våtrum så som badrum, tvättstuga och kök. Detta är för att se över eventuella fuktrelaterade problem i god tid och skydda övriga huset mot eventuella fuktskador. 

 

 1. Riva eventuella väggar

Nästa steg i renoveringen är att riva eventuella väggar. Detta kan vara aktuellt för dig som vill ändra planlösningen och vill skapa en förändring i ditt hus. Se till att ta hjälp av hantverkare så som snickare, elektriker och VVS:are vid behov. 

 

 1. Golvarbete, målning och tapetsering

Sist men inte minst är det dags för det lite roligare arbetet i renoveringen där du verkligen kan sätta prägel på ditt hem. Om allt ska göras om invändigt finns det är särskild ordning som är enklast att utgå från. Ordningen är som den är för att renoveringen ska fortgå så smidigt som möjligt.  

 • Riv ut eventuell tapet i de rummen du ska tapetsera om 
 • Spackla och slipa dina väggar 
 • Dra upp och riv ut dina golv 
 • Måla dina tak och dina väggar 
 • Tapetsera dina väggar, måla fönsterlister och dörrlister 
 • Lägg nytt golv och nya golvlister 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *