Vilka lån finns det att ta?

När du är i behov av pengar snabbt kan ett lån vara lösningen. Men eftersom det finns rätt många lån att ta så kan det vara värt att veta vilken skillnaden är mellan de olika produkterna. Du har säkert hört talas om bolån, billån, båtlån, handpenningslån, privatlån, blancolån, smslån och företagslån – men vad menas med alla dessa begrepp?

Bolån
Bolånet är ett lån till en bostad. Det brukar de flesta ta hos en bank när de vill köpa hus, villa eller bostadsrätt. Du kan även ta ett fastighetslån om du planerar att köpa en fastighet. Bolånet har lägre ränta än till exempel privatlånet och det är bara för att banken tar bostaden som en säkerhet eller en slags pant. Kan du inte betala tillbaka lånet säljer alltså banken din bostad. I ärlighetens namn äger alltså banken din bostad tills du har betalat av hela bolånet eller snabblånet.

Privatlån
Privatlånet benämns också som blancolån. Det är egentligen samma sak och innebär att du tar ett lån till vad du än behöver pengarna till. Banken ber normalt inte om någon säkerhet eller borgenär, men däremot får du vara beredd på en högre ränta just på grund av detta. Privatlån eller konsumtionslån är vanliga lån att ta. Folk använder privatlån till alltifrån en renovering och långresor, till köp av nya vitvaror eller till en deposition. Många väljer också att ta ett privatlån som kontantinsats när de senare också vill ta ett bolån. Detta eftersom man inte kan låna till hela bostaden utan måste ta 15 % ur egen ficka för att betala handpenning och kontantinsats.

Handpenningslån
I vissa fall kan en bank som lånar ut pengar till dig för en bostad också stå för ett tillfälligt handpenningslån. Detta lån gäller bara i 6 månader, det är amorteringsfritt och ska enbart täcka handpenningen. Du tar sedan av din egen kontantinsats och betalar tillbaka. Anledningen till att vissa banker lånar ut handpenning på det här sättet är att låntagaren kanske måste ha lite tid på sig att fixa kontantinsatsen, men att handpenningen måste betalas på stubben.

Billån och båtlånVäxa pengarSom så många andra vill du kanske ha en bil eller båt. Då kan du med fördel ta ett billån eller ett båtlån där du lånar pengar för att köpa en ny bil eller en ny båt. Båten och bilen står som säkerhet till banken och därför är också räntan mer fördelaktig. oftast ser du inte ens pengarna här. De lämnas direkt till din bilhandlare eller båthandlare och alla papper görs upp parterna emellan. Kan du inte betala tillbaka lånet tar banken din bil eller båt och säljer dem.

Smslån
Ett smslån är ett snabbt lån du förr tog med hjälp av ett sms. Idag görs smslånen lite annorlunda, du ansöker oftast om dem direkt online och får ett sms om att du har blivit beviljad pengarna. Smslån kan ha väldigt hög ränta och oftast är det ganska stor summor vi talar om på det totala beloppet av lånet, det vill säga den effektiva räntan. Smslån är oftast inte stora lån, vanligen från 5000 – 30 000 kr.

Företagslån
Ett lån som bara ges till företagare som till exempel behöver hjälp med uppstart eller en investering. Villkoren är lite olika jämfört med privatlån men även här tas en kreditupplysning och en individuell ränta sätts.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *