Renovera taket – det här behöver du

Ska man ge sig på en takrenovering på egen hand istället för att anlita en takläggare gäller det att man planerar ordentligt innan man sätter igång. Har man inte allt man behöver när man börjar finns risk att arbetet stannat upp och att tidsplanen inte håller. Det finns många verktyg och andra hjälpmedel man behöver införskaffa sig. Här nedan följer det allra viktigaste man bör se till att ha innan man börjar.

Ställning

En byggnadsställning är ett måste vid en takrenovering, för att kunna komma åt ordentligt vid alla moment utan att utsätta sig för dåliga arbetsställningar. Dom flesta takläggare använder sig av ställningar både för att ta sig upp på taket och för att kunna arbeta runt om, så som när det är dags för fotplåt eller när man lägger underlagspappen. Äger man ingen ställning brukar det gå att hyra en under ett par dagar, eller så länge man nu behöver den. Glöm inte att se över din stege också, den kan komma väl till användning även den.

Container

När man river bort det gamla materialet underlättar det enormt om man har en container nere på marken att slänga avfallet i direkt, istället för att behöva plocka rätt på det sedan. Containrar finns att hyra i olika storlekar men för avfall från ett normalstort tak brukar det räcka med tio kubik. Har man hyrt en container behöver man dessutom inte transportera bort det som ska slängas på egen hand, utan det sköter firman man hyr av.

Säkerhetsutrustning

Likt en takläggare är det otroligt viktigt att tänka på säkerheten om man ska upp på taket och arbeta på egen hand. Se till att köpa, låna eller hyra en säkerhetssele och en lina som han förankras uppe på taket. Det är ett riskfyllt arbete och det är lätt hänt att snubbla både när man river och reparerar så fuska aldrig med säkerheten.

Verktyg
För en takrenovering behövs flera olika verktyg, beroende på vilken typ av takmaterial man har. För tegelpannor behövs tillexempel en vinkelslip för att kunna kapa till plattor runt skorsten och vindskivorna. Det finns även verktyg som är nödvändiga oavsett vilket material taket är av, så se till att inventera och se om du behöver köpa något av följande:

-Vattenpass

-Tumstock

-Borrmaskin
-Hammare

-Vinkelhake

Ska man renovera taket själv är det viktigt att man är noggrann med säkerheten. Man får förmodligen ha en något längre tidsplan än vad en takläggare hade behövt för att genomföra jobbet men med tålamod och rätt hjälpmedel är det för den händige inga större problem att reparera taket på sitt hus.