Checklista när du ska renovera hus 

Att renovera ett hus är alltid ett spännande projekt. Men det är mycket som du måste tänka på. Genom bra förberedelser minimerar du stress och förseningar. Något som är A och O är att planera noggrant. Då får du en tydlig bild av allt som måste göras och förhindrar oförutsedda kostnader. Du måste bland annat utgå från det nuvarande skicket på huset. Det är en bra utgångspunkt. Du måste även kolla upp om det krävs bygglov för det du vill göra. Det kan nämligen ta lite tid innan din bygglovsansökan blir godkänd. 

Hitta den rätta hantverkaren 

Var ute i god tid för att hitta den rätta hantverkaren för dig. Denne person måste förstå till 100 procent vad ni vill uppnå med er renovering. Det är en god idé att jämföra offerter från flera hantverkare för att se vem som kan erbjuda bästa pris. Fundera också på om ni ska göra något själva eller om hela renoveringen ska skötas av hantverkare. Leta efter en hantverkare som har F-skatt och som kan lämna garanti. Det är också en fördel om hantverkaren har några tidigare referenser att visa upp. 

Rita upp en bild med en arkitekt 

Om du vill renovera har du förmodligen en ganska klar bild över hur du vill ha det med takläggning. Men det kan vara svårt att få ner den på papper. Därför kan du få hjälp av en arkitekt. En arkitekt kan också ställa rätt frågor om dina behov och önskemål. Tillsammans kan ni ta fram en plan för hur alla utrymmen ska bli. En arkitekt kan till exempel säga hur ni ska utnyttja utrymmet på bästa sätt, vad ni ska ha för färger på väggen och ljussättning. Normalt är det många detaljer som man inte tänker på själv. 

Börja med taket 

När du ska göra en renovering bör du börja att se över taket. Skulle det finnas en läcka eller ett hål i taket kan det förstöra fasaden. Du kan alltid börja med en takbesiktning. Det är särskilt viktigt i ett äldre hus. Vill du investera i solceller är det bra att göra den investeringen samtidigt som du renoverar taket. Det kommer även att spara dig en massa tid. 

Se till att det finns en giltig försäkring 

Innan ni sätter igång med själva renoveringen är det också viktigt att kolla upp försäkringen. Det är viktigt att ha en försäkring som täcker hela huset. Det finns alltid en risk att saker och ting inte går som ni har planerat. Då är det bra att ha en försäkring som ni kan luta er tillbaka på. Ta kontakt med ert försäkringsbolag om ni är osäkra på hur det ser ut med saken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *