Starta eget konsultföretag

Många drömmer om att starta eget företag. Med tanke på att det finns ungefär 1 miljon registrerade företag i Sverige idag är det en vanligare karriärväg än man kan tro. Vad ska man tänka på när man sätter igång en egen konsultverksamhet som exempelvis en webbyrå? Några tips på vägen kommer här.

 

Viktigt att kunna leverera något

En av de viktigaste punkterna är att faktiskt ha en tjänst att leverera. Om du inte kan tillföra värde till andra människor har du ingen grund att bygga ett företag på. Startar du en webbyrå är det rimligt att du kan skapa snygga hemsidor, förstår hur man bygger upp en e-handel eller är riktigt vass på digital annonsering. Fundera på vilken tjänst du är tillräckligt bra på för att andra människor ska spara tid eller kunna tjäna pengar på att anlita dig istället för att göra jobbet själva.

 

Viktigast med kunder

Det spelar ingen roll om du har snygga visitkort, en genomtänkt affärsplan eller en fakturamall med en fin logga på om du inte har kunder. För en nystartat webbyrå är en kund som vill ha hjälp med sin webbsida eller med annonsering en bra start. Stirra dig inte blind på vad du får i betalt i början, hur du får betalt eller vilken kredittid du har på uppdraget. Det viktigaste är att du får genomföra uppdrag som bygger upp din portfolio och din kundbas.

bra webbyråer stockholm

Våga testa olika uppdrag

Även om du bestämt dig för att starta och driva en webbyrå bör du inte tacka nej till kunder som vill anlita dig för andra saker. När du startar ditt företag är det klokt att följa kundbehovet på marknaden och anpassa ditt erbjudande efter vad företagen behöver. Du kanske tänkte arbeta med programmering men upptäcker att det människor behöver i första hand är struktur och hjälp med administration i WordPress. Det är inte exakt din ursprungliga plan med det är löpande uppdrag, pengar på kontot och ett företag som nu håller på att etablera sig.

 

Hemsida och andra kanaler

När du har kommit igång och arbetar med riktiga kunder kan det vara bra att ta fram en egen webbsida, sociala mediekanaler och andra affärskanaler. En viktig del i att få en god ekonomi som konsult är att minimera den tid du lägger på att jaga uppdrag. Om dina uppdrag kommer av sig självt och du kan ägna all din tid åt att producera till dina kunder kommer du få en riktigt bra ekonomi i verksamheten.

 

Köpa tjänster

Precis som att företag anlitar din webbyrå för att du är bättre på att skapa webbsidor och utveckla e-handelsplattformar än vad de är finns det tjänster du själv bör köpa in. För varje timma du producerar åt dina kunder tjänar du pengar. Om du kan köpa in hjälp med bokföring och liknande kommer det frigöra tid som du kan omsätta i fakturerade timmar. Anta att du tjänar 600 kr i timmen så kommer en timma bokföring att kosta dig 600 kr i förlorad intäkt. Kan du köpa tjänsten för samma pris och fakturera den timman så är bokföringen i princip gratis istället.